Gambia vergruist nu ook nierstenen

21-11-17: Een zeer kostbare medisch apparaat, een niersteenvergruizer, is door de bemiddeling van de Heart for Gambia Foundation naar het Edward Francis Hospital in Banjul getransporteerd. De staf van het ziekenhuis was hier echt ongelooflijk blij mee: nierstenen zijn een veel voorkomend probleem en een dergelijk duur apparaat is financieel onbereikbaar voor het ziekenhuis. Nierstenen komen veel voor en omdat behandeling vaak niet mogelijk is, overlijden veel patiënten. Ingebruikname van deze niersteenvergruizer heeft onmiddellijke gevolgen voor onbehandelbare patiënten en is een enorme verbetering voor de patiëntenzorg in de toekomst.
De aanschaf van de niersteenvergruizer heeft, voor de ‘gulle gever’ tot veel hogere kosten geleid dan was voorzien. Oorzaak: de noodzakelijke aanschaf van een extra röntgen-toestel; een C-boog. Als oplossing hiervoor zijn uiteindelijk drie gespecialiseerde mensen bereid gevonden om voor dit goede doel mee naar Gambia te gaan, om daar de Technische Dienst en de Medische Staf te helpen. 
Begin november is dit team -samen met Eline Smulders en Marijke Orie, twee vrijwilligers van The Heart for Gambia Foundation- naar Gambia gegaan. Felipe Ernst (technicus) heeft de installatie van de niersteenvergruizer op zich genomen, terwijl Rudger Waalkes (uroloog) en Rick Boerema (laborant; specialist in de toepassing van niersteenvergruizing) instructie en behandeling van niersteen patiënten, alsook de kennisoverdracht aan het ziekenhuis hebben verzorgd.
Na twee weken hard werken kom de niersteenvergruizer goed aangesloten in veilige handen van het Gambiaanse Medisch/Technisch Team worden achterlaten.
De eerste niersteen patiënten zijn succesvol behandeld en The Heart for Gambia Foundation  zal zorgdragen voor een goede follow-up.