Eerbetoon aan een groot filantroop

07-10-16: Sander, Sander de Groote, vandaag treuren wij over jou afscheid van deze wereld, vandaag zeggen we vaarwel aan jou maar onze herinneringen leven voort. Woorden kunnen niet uitdrukken hoeveel we in Gambia van je houden. We zullen je echt missen en we zullen nooit jouw naam vergeten.
Sander, je hield van Gambia, en je hield van de Gambianen, je hield van, en veranderde de St. Peter’s Technische School en je hield van de St. Augustine’s Highschool. Je  hebt levens veranderd, je hebt mijn leven als een priester en opvoeder veranderd. Ik was in staat om zoveel in mijn werk te realiseren door jou grote steun. Ik heb waardering voor jou vandaag, Sander Arts, man van het volk, man van de armen, de man van de actie.
Jij veranderde en verbeterde de St. Peter’s School en bent ook begonnen met het verbeteren van de St. Augustine’s school, mijn nieuwe school. God zegene jou Sander en de engelen van God leiden jou naar het paradijs.
Ik had graag gezien dat je langer geleefd zou hebben en de vruchten van jouw werk verder te zien opbloeien in Gambia. Ik was overweldigd door verdriet toen ik het nieuws kreeg dat je ging sterven. Maar ik ben getroost door het woord van God uit de Bijbel dat zegt: “de deugdzame mens, hoewel hij zal sterven voordat zijn tijd is gekomen, toch rust zal vinden. Lengte van dagen is niet wat maakt dat leeftijd eervol is, noch het aantal jaren is bepalend voor het leven; begrip, iemands grijze haren, reflecterend leven, dat is rijpe oude leeftijd” (Wisdon 4: 7-9).

Ik had graag bij je afscheid  aanwezig willen zijn, maar de tijd heeft mij dat niet toegestaan.  Echter, mijn gebed is voor jou, mijn gebeden zijn voor Franca, jou kinderen en kleinkinderen, die allemaal zo trots op jou waren. Mijn gebeden zijn voor The “Heart for Gambia” Foundation, jouw geesteskind. Ik bid dat door jou heengaan jouw stichting zal blijven voortbestaan en zal groeien en sterker zal worden.
Vandaag  herinner ik me de goede herinneringen en de tijd die ik doorbracht in jullie huis en hoe ik van harte welkom was. En jij, Franca en Cees mij overal mee naar toe namen, naar  plaatsen en mensen en mij voorstelde  aan  sponsoren om mij te laten begrijpen hoe de stichting Hart voor Gambia werkt. Je liet mij een grote verantwoordelijkheid zien voor de Stichting Hart voor Gambia. Je was een echte en natuurlijke man.
Ik dank mijn Voorzitter, dank u. Dank voor het aanraken van levens en voor het veranderen en verbeteren van levens. Dank je wel dat je mij liefde en onbaatzuchtigheid geleerd hebt. Dank je wel voor je edelmoedigheid van geest.
Sander, tot we elkaar weer aan de voeten van Jesus ontmoeten, rust in volmaakte vrede. Vaarwel, Sander, vaarwel!
Franca, aan jou, jouw kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden zeg ik met de woorden van Jesusuit het evangelie van Johannes: Laat je hart niet onrustig worden, blijf in God vertrouwen.
Adieu, Sander, Adieu. Totdat we elkaar weer ontmoeten !

Father Bruno Toupan,
katholiek priester en School Principal,
coördinator van de Gabiaanse Heart for Gambia NGO organisatie