Verslag Training for Life | 6 tot 17 februari 2023

Na een behoorlijke vertraging door Corona is het Nederlandse team van Training for Life van 6 tot 17 februari 2023 naar Gambia geweest.

In het Edward Francis ziekenhuis in Banjul werden deze week trainingen gegeven door het TfL-team aan het verloskundige team van het ziekenhuis. De trainingen zijn erop gericht het sterftecijfer van moeder en kind te verlagen. Zoals op het overzicht te zien is dit cijfer nog altijd hoog.

Een groot aantal scenario’s die zich voor kunnen doen tijdens een bevalling zijn tijdens de training behandeld en geoefend met simulatiepop mama Noélla en haar babypop.

Het Nederlandse team bestaande uit een gynaecoloog, jeugdarts, 2 medische technici en 2 simulatietrainers hebben 16 trainers opgeleid die hun vaardigheden weer hebben doorgeleerd aan 24 trainees.

De staf van het ziekenhuis en medische betrokkenen hebben na afloop allen een certificaat ontvangen. Na afloop waren alle deelnemers het erover eens veel van elkaar geleerd te hebben.

Ook de nieuwe directeur van het ziekenhuis (Dr. Ammar Al Jafari) toonde zich zeer geïnteresseerd in de cursus die in zijn ziekenhuis gegeven werd. Van beide kanten is de behoefte aangegeven om op termijn de training te continueren. Dankzij een speciale donatie met een educatief doel is dit ook mogelijk.

Daarnaast heeft het Training for Live team zijn kennis en kundigheid zonder daarvoor vergoeding te vragen ter beschikking gesteld aan het Gambiaanse ziekenhuis.

Vrijwilligster van Stichting Hart voor Gambia, Eline Smulders ook aanwezig bij de cursus, sprak haar bewondering uit voor het enthousiasme waarmee gewerkt is, en de goede verstandhouding tussen alle betrokkenen.