Drinkwaterproject Marakissa gereed
Het schoon drinkwaterproject bestaat uit drie onderdelen en wordt in fasen gerealiseerd:
- de ommuring van het schoolterrein (fase 1)
- het boren van een waterput (fase 2)
- de realisatie van de waterinstallatie (fase 3)
Marakissa beschikt niet over een openbaar elektriciteitsnet en de school heeft geen aggregaat. Reden waarom wordt voorgestaan de onderwaterpomp te voeden met behulp van zonnepanelen!! In het projectplan zijn hiervoor een controller en 4 zonnepanelen (met elk een afmeting van 140 x 120 cm) opgenomen. Het totale oppervlak van de zonnepanelen is 6,72 m². In de 50 meter diepe put wordt een onderwaterpomp op zonne-energie van het merk Grundfos gehangen. Met het opgepompte water wordt een voorraadvat van 2.000 liter gevuld. Om de nodige leidingdruk op te bouwen wordt het voorraadvat geplaatst op een te bouwen toren van 6 meter hoog. Van hieruit wordt het water via een lange ondergrondse ringleiding (met een diameter van 63 mm) het land over gestuurd. Op de ringleiding worden onderstaande afnamepunten aangesloten:
- 5 veldkranen voor de groenteteelt op de school.
- 1 extra waterreservoir van eveneens 2.000 liter om de schooltuinen mee te bevloeien.
- 2 tapkranen voor patiënten, bezoekers en personeel van het nabijgelegen ziekenhuis
- 2 tapkranen voor de bewoners van het dorpje Marakissa
- 1 zone-afsluiter voor de kranen in het dorp
De vier zonnepanelen komen in een gegalvaniseerd, afgesloten frame te liggen. Het frame met daarin de zonnepanelen wordt als dak verankerd op het te bouwen pomphuis. Dit pomphuisje (4,70 x 1,50 m) doet tevens dienst als “regelkamer”. In het pomphuis komt namelijk de controller van de installatie te hangen.
Om te voorkomen dat de geteelde groente wordt aangevreten door dieren, wordt eerst het hele schoolterrein ommuurd. Dit betekent dat de tappunten voor de dorpelingen van Marakissa onder deze muur moeten worden doorgevoerd.
Met steun van Smits Veldhoven b.v. en Wilde Ganzen heeft The Heart for Gambia Foundation het schoon drinkwaterproject in Marakissa (Gambia) gerealiseerd. Onze bestuursleden Antoon Reijnders en Cees van de Ven hebben in maart 2013, samen met onze lokale mensen, dit op zonne-energie aangedreven watersysteem in Marakissa in productie gebracht. Hierdoor hebben een kliniek, een school en duizenden omwonenden nu de beschikking over schoon drinkwater. Door de groentetuin kan de school gezonde schoolmaaltijden bereiden en geld genereren voor toekomstig onderhoud en reparatie van het watersysteem. Graag willen wij alle personen en bedrijven hartelijk bedanken voor hun hulp aan dit fantastische project.
Meer lezen over de projectvoortgang? Klik op The Gambia Challenge
Alle foto’s bekijken? Klik op Pictures